Svar på bildfrågorna som finns HÄR

 

Fråga 1-3: Oxlarna i lilla alléns två rader har helt olika förutsättningar: Båda står i grus med sandbärlag, men den ena raden kan sträcka sina rötter ut i den mer näringsrika gräsmattan, medan den andra radens träd bara har ännu mer kompakterad sättsand under stenläggning att försöka med. Det blir för lite syre, för lite vatten och näring.

Den mindre raden växer inte bara långsammare, den kommer i sin förlängning inte att klara sig bra alls. Jag har föreslagit bostadsrättsföreningen som äger marken att ta bort gruset och sanden under, lägga skelettjord (stenkross med nedspolad jord) som bärlager och lägga på gruset igen. På så sätt kan raden av träd vid stenplattorna sträcka sina rötter i skelettjorden och så småingom ta del av näringen i gräsmattan de med.

Att göra förbättringar under stenplattorna är också ett alternativ, men det är mer arbetskrävande och kan inte göras av bostadsrättsföreningens medlemmar själva. Det går att skapa bra trädmiljö under stenbeläggning, men är dyrare.



4. Det här trädet har drunknat.
I första hand har planteringen skett som planteringsråden ofta skriver - att man ska gräva dubbelt så djupt och brett som rotklumpen, dvs ett smalt och djupt hål.

Detta gör att vatten från marken runt omkring rinner ned till det "hål" som fyllts med mer lucker och mullrik jord än omgivningarna, och där stannar det alltför länge. Detta förstärks genom att trädet har sjunkit ned i det djupa hålet, som man fyllt med lös jord som krymper.

Detta är den direkta "dödsorsaken", som kunde undvikits om man på stället grävt brett (2 m i diameter kan behövas för ett så här lerigt och lite sluttande ställe med kompakt kraftigt gräs) och ställt trädet så att det hamnade på en ganska hög och stor kulle. Rötterna går då ned för att finna vätska, och behöver inte stå i vatten.

Andra möjliga dödsorsaker kunde vara att trädet inte är skyddat mot hare, rådjur, sork m fl. Jag tror att trädet hann dö innan djuren upptäckte det, men det har också fått stamskador.


5. Jag kallar det för självympning. Naturen ympar som vi människor - frilägger skiktet innanför barken, kambiet, på två grenar och trycker samman dem.

Grenarna här har när de var yngre skavt mot varandra så att den unga barken fnasade av på bägge grenarna. Om en så lyckad självympning ska kunna ske i ett träd gäller att det kommer en period när det inte blåser eller rör sig i kronan när båda grenarnas kambinerna är frilagda, så att de hinner växa fast lite innan det börjar blåsa igen...

Det var för övrigt genom att se sådana här självympningar som man tror att människan lärde sig att ympa. Man vet att vi människor kunnat det i 4 000 år.

 

6. Yttersta delen av grenen är för ung för att bilda blomanlag, den växte ju ut förra och förrförra året och det tar ca tre år innan normal ved som denna blir fruktbärande.

Ung ved vill dessutom växa uppåt, där finns bäst plats för sidogrenar som i sin tur utvecklar fler frukter (förökningsmöjligheter).


7.  Cox Pomonan har fruktträdkräfta, den svamp som snabbt dödar små grenar och träd och som dessutom smittar andra lövträd. Vad som står om "Stam A-kvalitet" på etiketten säger inget om god kvalitet på trädet. Alla märkningar som dessa på enkel vit etikett och som antyder någon sorts god kvalitet är satta utan att det finns någon som kontrollerar. Det kan stå vad som helst på etiketten och är att betrakta som reklam, inte som kvalitetsgaranti.



8.  Såret kommer från kniv eller sekatör och uppkom när man tog av grenen som syns som snitt i bild. Såret har visserligen läkt väl, men med tanke på de svampsjukdomar som florerar i handeln och odlingarna bör man undvika ett träd som har mekaniska skador i vitala stamdelar eller krongrenar.


9. Luras inte av att träd blommar! Detta har väl utvecklad kräfta och skulle inte få ett långt, vackert liv i en trädgård.


10.Mycket vanligt med familjeträd - ymparna har antingen inte läkt samman eller kommer aldrig att göra det, som här. Att vax och lacbalsam är kvar på grenarna (det som ser smetigt ut) behöver inte vara ett dåligt tecken, men pilla bort det i butiken för att kunna se om ymparna växt samman. Här kommer största grenen att dö när trädet sätts i trädgården, den har inte läkt samman med underlaget.


11a) Etiketten med "virusfritt material" säger inget om framtiden för det här trädet, som har fruktträdkräfta. När det påståendet görs på en vit etikett som denna innebär det att någon hävdar att man använt virusrensat material då man gjorde trädet, men att man inte velat sätta sig under kontroll om att ha gjort det. Betrakta det som reklam, inte saklig information!


11b) Vad kan man då lita på? Jo, DEN HÄR ETIKETTEN!!! E står för Elitplanta och att materialet till fruktträd både är sortäkta och virusrensat. Odlare som drar upp träd som dessa står under kontroll och är dessutom aktiva i att bygga upp ett sortiment av växter i Sverige som har pålitlig kvalitet. Av alla träd i handeln som jag granskat under flera år är dessa i det närmaste helt fria från sjukdomar - även sådana som de inte är rensade ifrån. Dessutom beskärs de bättre, får inte lika många mekaniska skador eftersom de hanteras mer varsamt. De är lite dyrare men flerdubbelt värda jämfört med de ickemärkta.
Fruktträd man kan lita på har denna etikett.  user posted image Mer om E-märkta växter på www.eplanta.com
Har din plantbutik inte E-märkta fruktträd? Be dem ta in!

 

 

12. Rötterna har gått fram till en stenkant och därför vikt av. Stenkanten har tagits bort eftersom trädets rötter knuffat upp den. Marken har dessutom sjunkit, fast mycket långsamt så att trädet hunnit bilda bark på delar av rötterna. I övrigt samma sorts skador som ofta uppstår när man stöter i eller kliver på rötterna.


13. Grenen är två år gammal. Den lilla ringen på grenen är stället där sommarens tillväxt slutade och nästa vårs tillväxt började. Det yngsta veden är den längst ut.

Genom att utifrån grenspetsarna och in på grenar leta efter den lilla ringen kan man ofta se grenars tillväxt flera år tillbaka.

 

 

14.  De flesta träd har bara pålrot som unga, sedan släpper de denna och det är vidsträckta, ytliga rötter som både håller fast trädet och tar upp näring. På äpple har träden tidigt rötter som sträcker sig ut från stammen, och de går mycket sällan längre ned än 40 cm. De flesta rötter som tar upp syre och näring finns på 10-30 cm djup.


15.  Sork.


16. Ett träd som glesats på tok för mycket för närapå alla syften beskäraren kan ha tänkts ha. Mer om detta finns på http://www.juniper.se/tradvard/artikel2.htm


17a) Nej, gallringsbeskärning ger färre men lite större frukter. b) Man glesar normalt äppelträd för att få mer ljus på frukten, för att minska riskerna för skorv på frukten och för att skapa starkare grenar som kan bära den tyngre frukt som beskärning ger. c) Ska man glesa och börja beskära ett mycket tätt träd ska man lägga upp beskärningen på flera år, ta lite varje år och för att minska uppkomsten av nya skott beskära trädet på högsommaren.


18. Fruktträdkräfta. Allvarligt när sår uppstår på vitala delar som stam och krongrenar, eller på alla unga skott. Man kan inte få bort kräftan men stärka trädet att klara sig längre trots den genom främst gröngödsling.
Orsaker till kräfta är
- sort, vissa är mer benägna att få den
- plantering i våt eller sammanpackad mark
- kraftig eller felaktig beskärning, grova snitt eller beskärning som ständigt ger vattenskottsbildning
- dålig verktygshygien där otvättad sekatör och såg används från träd till träd


19. Sträcka grenar i lite mer horisontell riktning kan man göra om man vill få det att bära frukt snabbare och att grenarna inte ska växa så snabbt. Här sträcker jag ett ungt träd för att spänna ut kronan och skapa mer rum mellan grenarna som ska kunna bli stora. Jag använder sträckning på unga träd för att slippa skära bort så mycket i kronan. Vissa trädsorter växer smalt uppåtriktat i början men ändrar växtsätt när de spänns ut. Sträckning gör att man kan behålla fler grenar.

Träd är ekonomiska. Energin går till det ena, frukt, och då mindre till det andra, gren/blad beroende på vad trädet är i behov av och har förmåga till. Ett träd som man sträcker ned grenar på bildar frukter snabbare, men i längden blir det färre frukter eftersom trädet inte utvecklar grenar i samma utsträckning, Man kan tom stoppa tillväxten på ett träd genom att sträcka ned grenar.

 

 

20. Den ganska grova grenen har ”toppats”. Eftersom träd allra minst vill bli kapade i toppartier kompenserar det sig med att skjuta många nya toppskott som växer rätt upp länge utan att böja sig naturligt som andra grenar gör, och som dessutom växer mycket snabbare. Ska man göra fler ingrepp i trädet nu ska man gå långsamt fram och ta bort några få av dessa dubbelskott varje år. Beskärningen ska göras på sommaren.

 

Man kan också beskära de många topparna i grenklykor som finns ovanför det som visas i bild. Ju mindre grov ingrepp man gör och ju mer man håller sig till att beskära i grenklykor, desto mindre försvarar trädet sig på det här intensiva sättet.

 

 

21. Att så många grenar växer från samma ställe beror på kapningen som gjordes av grenen, och förmodligen skjöt trädet så många också för att flera sådana kapningar gjordes under samma år. Trädet kompenserar sig för förlorad blad- och grenmassa. Hade snittet lagts i en grenklyka hade trädet istället utvecklat den gren man behöll, och växtsättet hade blivit långt mer hållbart och naturligt.

 

De av grenarna vid kapningsstället som har kortast livslängd är de som växer i underkant på den gren de växer ifrån oh pekar nedåt, och längst livslängd har de som växer i ovankant av den gren de kommer ifrån.

 

 

22. Stödpåle använder man som stöd för rötterna, inte för att hindra kronan att vaja. Rötterna behöver tid på sig att fästa sig i marken och under den tiden måste trädets rotområde vara stilla även om trädet vajar. Trädet behöver röra på sig i vinden för att bygga upp de styrkor som behövs på växtplatsen.

Därför ska bindmaterialen mot trädet sitta under halva stammen från nedersta krongrenarna sett. Dessutom ska bindmaterial och påle hindras från att skava eller strypa trädet.

Man ser när trädets rötter inte behöver stöd längre genom att fatta tag i trädet och långsamt böja det fram och tillbaka. Rör sig marken vid rötterna behöver trädet stöd ett tag till - då är rötterna ännu löst fästa vid jorden.

Oftast etablerar sig normalstora träd i en trädgård på en växtsäsong. Man kan låta stödet vara kvar under vintern och sedan på våren kolla om trädet fått fäste.

Har man stöd för trädet för länge växer det smalare och mer rätt upp, utan att förbereda sig på att kunna vaja och försara sig mot vind, tung snö mm. Det blir ett bräckligt träd.

På bilden en stödkonstruktion jag gillar för mer utsatta områden som här. Pålen har stöd av lilla triangeln, som dessutom skyddar stammen mot stötskador från gräsklippare, cyklar mm i början. Stödbindningen är satt från de håll som vindar ofta kommer, inte från alla håll så att trädet "gipsas". Bindmaterialen är av lös hampa som ofta går av av sig själva efter ett-två år.

 

23. Om 20 år sitter de lägst sittande grenarna på samma höjd som här när trädet är litet. Träd växer från grentopparna och ut, samt på bredden.

 

Vill man kunna gå under ett träds krona när det blir större bör man därför ”stamma upp” det, dvs ta bort en eller några grenar varje år längst ned i kronan. Det är bättre att göra snitten när grenarna är små än när de blivit grova.

 

24. Äppelträdet har ingen topp med kraftiga grenar. (Grenar som växer ut från stammen kallas för ”gren” och när de blir större kallas de ofta för ”krongren” – de som man kan sitta på och som bär upp all ved som sedan bär mängder med frukt alltså!)

 

 

                                                    SÅ HÄR SER DET UT NU                         SÅ HÄR BORDE DET SETT UT

         

 

Istället har trädet dubbeltoppar på grund av att man inte tagit bort ett av dem i tid. Antagligen har inte heller toppskotten skurits tillbaka tillräckligt i plantskolan, eftersom båda topparnas sidogrenar utvecklats så svagt. Och dessutom - de lägst sittande grenarna (från stammen) har fått mycket svag växtkraft på grund av att energin gått till trädets långa  dubbeltoppar och har inte blivit tillräckligt bra för att bygga vidare på. De sitter också  antagligen för lågt för att man ens ska kunna sitta under kronan nr trädet blir större.

 

Ägaren kan antingen gå tillbaka till köpstället med det uppgrävda trädet eller ett foto och meddela att det inte följer kvalitetsnormerna för ett äppelträd, som bland annat säger att äppelträd i handeln ska ha en topp och minst fyra välriktade grenar från stammen riktade åt olika håll.

 

Eller ge sig in på en restaurering genom beskärning, spjälkning och sträckning av grenar för att trädet om ett par-tre år skulle få rätt grundstruktur.

 

Så här skulle jag tänkt och gjort:

Trädet kommer att behöva en topp och starkare grenar ut från den för att utvecklas bra. Det framgår inte vilken riktning  som sidogrenarna på de två konkurrerande toppskotten har, men förmodligen skulle jag valt att ha kvar det högra för att det har flest sidogrenar. Den andra skulle jag skurit in vid dess sidogren.

 

Med andra ord - det ena toppskottet skärs in vid grenklyka och får bli gren till det jag valde som topp.

 

 

 

Det toppskott jag valde att behålla skulle förmodligen behöva spjälkas rakt för att inte få en kraftig böj och för att förhindra att nya konkurensskott stimulerades. (Spjälkning kan göras med en pinne som man binder tätt intill grenen man vill räta ut.)

 

Jag skulle genom sträckning sett till att grenarna riktades så att hela den sparade kronan hade åtminstone tre grenar riktade åt olika håll.

 

 

 

Därefter skulle jag beskurit toppskottet och vänstra grenspetsen så att vinkeln mellan spetsen på grenarna och toppens yttersta spets blev 45 grader. Knoppen som man skär ovanför bör ha en bra riktning, särskilt dden på toppskottet (se www.junper.se/tradvard).

 

Sist men inte minst tagit bort de två lägst sittande sidoskotten – de sitter förmodligen för lågt och får redan mindre energi såsom trädet har valt.

 

Det här blir mycket förlust av gren och blad i förhållande till vad trädet har,  en hel del pyssel med spjälkning och riktning med snören - och det är som ni ser av ordmassan inte helt okomplicerat... Att beskära ett ungt träd som har rätt struktur tar mindre än 5 minuter och här rör det sig om betydligt mer och blir ändå inte lika bra som om det gjordes rätt i plantskolan!

 

Nästa gång jag köpte ett äppelträd skulle jag varit mer noggrann med att välja ett träd som hade en tydlig topp och välriktade sidogrenar!

 

Här är frågorna

_____________________________________

Cilla Lundström,

cert. fruktträdvårdare

 

Tillbaka