Sjönära matställen

 

Vänta en stund så tas du till det ställe du valt att läsa om!

 

Tidsangivelserna gäller 20 knops båt från Tranholmens södra sida och är naturligtvis ungefärliga.

 

Se kortlistan med alfabetisk ordning.

Använd sökfunktionen i din webläsare för att läsa om det matställe du är nyfiken på här!

 

 

***** Storholmens krog och handelsbod, 17 min

Storholmspuben kan betraktas som Tranholmsbornas kvarterskrog. Åker man hit en helgkväll sitter nästan alltid några grannar vid borden. Kör norrut mellan Djursholmslandet och Lidingö, runda Strömsö (ön med ett gulvitt hus och utskjutbar bro), följ Lidingölandet men håll ut för röda pricken utanför Kyttingevikens udde - innanför finns ett brett stengrund. I mörket på hemvägen är en hållpunkt att pricken står utanför sista väl upplysta udden innan man rundar Lidingö/Sticklinge. Sätt kurs på ön med många småstugor som syns på babords sida en bit fram, mitt emot Mor Annas brygga på Lidingö. Följ Storholmen babord till dess östra sida. Den gröna pricken mellan Bastuholmen och Storholmen kan du med småbåt ta på styrbords sida eller strunta i. Puben ligger på öns östra sida, ett gult trähus med brygga där Storholmsbåten (Kronudden) lägger till. Lägg till vid den flytande träbryggan på en bojar, eller långsides på vintern om det är tomt.

 

Mysigt, skärgårdstypiskt ställe där man sitter runt huset på altanen under belysta segel (gjorda av öns segelmakare), eller inne med utsikt ut i Askriket. Sitt i lilla baren, i soffgruppen eller vid de stearinbelysta matborden. Man kommer som man är i sjöställ, bikini  eller frack. Alla får filt när det är kallt ute. Bra ställe för att träffa sångglada Storholmsbor, här finns gitarren som väl använd inredningsdetalj och det är Taube som gäller. Barnen välkomnas varmt, barnstolar finns liksom soffan när man blir trött.

 

Restaurangägarna Helena, Linda och Anders gör ett fantastiskt jobb med maten, inte sällan med öbornas egen fisk eller svamp.

Menyn är säsongsvarierad och varieras. Här finns alltid fisk, kött, fågel eller vegetariska rätter liksom en och annan rätt från Latinamerika. Till skillnad från många andra krogar med vällagad mat blir man dessutom mätt. Priserna är mycket hyfsade, för dryga hundralappen njuter man i en timme. Olika ölsorter, vin, sprit och drinkar. Smaken på allt man intar känns fullt ut sedan krogen blev helt rökfri och tobak avnjutes på altanen utomhus.

 

Krogen är öppen hela året. På www.storholmen.nu under länken ”Krog och lanthandel” annonseras säsongens öppettider och veckans meny.

 

Här några äldre bilder från krogens tidigare interiör och besökare. Idag är krogen vitplankad och öns konstnärer ställer ut sina alster på väggarna.

       

Avspänd stämning på Storholmens krog Drivved. Ofta Tranholmsbor där!

Bilderna tagna innan plankningen av väggarna som blev vita.

 

***** Sjöstugan, Brunnsviken, 15 min

Bästa och närmsta fiket från Tranholmen sett. Öppet varje dag under sommaren, helgerna hela året. Åk västerut in under broarna i Brunnsviken, följ Bergshamralandet på styrbords sida runt första udden med badklipporna. Efter udden styr du sedan rätt på flytbryggan med lilla röda stugan bakom. Undrar du över flötena som ligger I rad ett hundratal meter ut från styrbordslandet så är det

Hit kan man också komma med Sjöfolkan, en liten passagerarbåt som går från en brygga nära Stallmästaregården.

 

Frukost, lunch och fika serveras på bryggan eller i den blomstrande trädgården och i den lilla stugan med rum i olika karaktär. Ägarna odlar egna kryddor och ibland grönsaker, innemiljön är hemmagjord och mysig. Många stamgäster i alla åldrar. Personalen är livlig och kommer gärna ut och snackar om de inte har för mycket att göra. Goda luncher och utsökta bakverk, allt tillagat med färska råvaror i det lilla köket. Det mesta är ekologiskt odlat. 25:- för en tårbit och 50:- för lunch, allt smakar toppen. En sorts kaffe och flera olika téer.

 

Så öbarnvänligt ett fik kan vara, barnen behöver inte flytväst på om man inte äter på bryggan. Bilarna är långt borta. De små sitter på barnstolar och skötbord finns. Alltid finns andra ungar på platsen. Här kan man springa på ängen bakom vassen, klättra i äppelträden och rulta runt i huset. Bra också för tidningsläsning - lä finns alltid ute mellan träden, och lugn i något av husets rum. Toaletten måste vara dessa vattens sötaste. Öppettider mm här.

En av sommarluncherna på Sjöstugan

 

*****Hamnkrogen, Stocksund, 5 min

Kör in mot Stocksunds hamn (inte Ålkistan mot Brunnsviken utan andra ”hålet” som går upp mot Edsviken) och styr in mot de vackra segelskutorna. På styrbords sida, mellan den sista pontonbryggan för fritidsbåtar och den blå-vita ponton som marinskolan Klart Skepp använder ligger en liten, söt faluröd sjöbod. Under skoltid används den som lunchmatsal till gymnasieeleverna och i mellantid är den ett exklusivt och samtidigt mysigt fikaställe. Här lagas varje kopp kaffe med kocklig stolthet och bakverk liksom smörgåsar är väl utvalda och supergoda. Allt intas med utsikt mot båtar och skutor. Caféet har öppet hela året.

 

På somrarna omvandlas stället till restaurang. Det är den väl värd. Krögaren Mårten lagar mat med engagemang och personlig stil som passar både de som är sugna på husmanskost och lyxmat. Hela året kan man förlägga födelsedagsmiddagar liksom affärsträffar här på beställning. Vill man lyxa till det rejält med havsmat kan Mårtens hummer-, kräft- och ostronmeny rekommenderas om det ska vara riktigt festligt och vidunderligt gott. Då har man också hela krogen för sig själv, och den är inte större än att den kan göras mysig för sällskap från 10 personer och uppåt.

 

Hamnkrogen informerar om sina öppettider och erbjudanden här.

 

   

Krögaren Mårten berättar om maten för gäster på beställningsmiddag. Segelskutan Belle Amies kock serverar vin.

 

        

På dagen café, på lunchen elevmatställe och på kvällen lyxkrog... Har man inte frossat i hummer förr ska man göra det här!

         

 

 

*****Skafferiet, Ekoparken, 18 min

Lägg till i Lilla Skuggan eller intill, knalla upp Lilla Skuggans Väg och sedan Stora Skuggans Väg nr till en liten söt träkåk (nr 38) med vackra träd och blomster runt. På sommaren sitter man vid bord under ekarna eller på terassen runt huset. Här råder god stämning och kockarna tar uppgiften på allvar. Trots det är luncherna och bakverken hyfsade till billiga i pris.

Om man har svårt att fatta att Tranholmen ligger så nära stan, är det ännu svårare att begripa att detta ÄR stan! Här är det fritt från vägljud, intill grymtar 4H-gårdens grisar och av stress syns intet spår. Om inte Tranholmens loge fanns, skulle jag gifta mig i denna gamla lada. (Vill du boka dem för bröllop eller annat, ring Skafferiet på 15 77 90.)

4H-gården precis intill informerar om sin verksamhet här.

 

 

***** Fjäderholmarnas räkrökeri, 20 min

Åk under Lidingöbron och sedan rätt mot Fjäderholmarna. Sjömärkena kan du med liten båt passera hur du vill, men se upp på den mörka hemfärden - de är svåra att se och lätta att köra på. Ön med matställen är den som ligger längst bort från Tranholmen. Närmast är att köra in i sundet från västsidan. Observera att det är 5 knop i deras sund också. Om man sedan sticker hem åt andra hållet ur sundet finns ett kardinalmärke att lägga märke till, där är det grunt.

 

Kan vara en guppig färd på sommaren med alla Waxholmsbåtar som går i leden nedanför öarna. På hemfärd bör observeras att oljepiren på Stockholmssidan är illa belyst. Varma sommarkvällar kan det vara trafik också, så denna färd är inget för dig med dåliga lanternor eller om du vill dricka flera öl. Vattnen här är Stockholms mest olyckdrabbade.

 

Egen brygga med Y-bommar. Man behöver normalt inte låsa båten, och för det mesta ligger flytvästarna kvar.

Detta är ett ställe med sjökänsla, oljelampor och segel som regnskydd, filt över benen när det är kallt. Gillar man att sitta ute i kvällssol och äta rökt fisk och räkor är detta rätta stället. Rökerimästarna har anor sedan flera generationer tillbaka, och berättar gärna om man stannar till stängningsdags när de slutar (och tar sig några öl till). Tama igelkottar är frekventa gäster som knaprar räkrester. Inne kan man sitta med fullgod utsikt också, dock utan igelkottar. Öl finns av många sorter. Somaren 2001 kostade en rökt omgång i enkel plasttallrik ca 75 spänn.

 

***** Fjäderholmarnas glassbod, 25 min 

Båtväg se Fjäderholmarnas räkrökeri.

En liten bit upp till vänster på ön från räkrökeriet sett. Barnens och de barnsliga vuxnas favorit. Här kan man beställa hemmagjord jättestor strut eller bägare och glassmakerna är så många att det blir lång kö bakom dem som inte kan välja bort. Alltid färsk glass och många ströer att välja på. Dyrt som fan, men värt varenda spänn. Sitter gör man på bänkar utanför eller i gräset, eller på bryggan utanför allmogemuséet med vackra öppna träbåtar.

 

*****Moderna Muséets restaurang, 35 min

Ett absolut båtmåste. Trevligaste vägen dit är Djurgårdsbrunnskanalen som du efter passagen under Lidingöbron och Hjorthagens industriområde har på styrbords sida. Denna är mycket vacker alla årstider, och perfekt om man har gäster som man vill presentera Stockholm för. Stockholms entré kan nämligen sägas vara i kanalens inlopp mellan de två prickarna rött-grönt (kör emellan). Därefter skrider man fram i de påbjudna 5 knopen i Djurgårdens vackra kanalallé, förbi de gamla välvårdade trähusen och sedan, som en fanfar, Strandvägens tinnar och torn med alla vackra skutor längs kajen. En bit innan Djurgårdsbron är det 7 knops maxhastighet, men håller du kvar 5 hinner du visa gästerna både Skansen på babords sida, muséerna och kungliga hamnen om styrbord.

 

Glid sakta förbi Strandvägens skutor och ta sikte på Skeppsholmen. Här kan du lägga dig nedanför Moderna Muséet och de gula stenhusen, mellan de mindre båtarna eller utanför skutorna. Snacka med några på kajen och berätta att du är tillfällighetsliggare från Tranholmen, eller sätt en lapp på den båt du lägger till vid. Jag har legat här många gånger halvdagsvis, aldrig fått en sned blick och inte förlorat en enda lös bensindunk från båten.

 

Promenera upp genom Skeppsholmsgården, förbi stora skutan som nu byggs på land, och upp till Moderna Muséet. Går man direkt in i restaurangen betalar man inte entréavgift. Utsikten gör en Stockholmsk vattenälskare salig. Här vänds blicken ut mot skeppet af Chapman, Vasavarvet, Galärvarvet, alla skutorna och Beckholmen i väster. Är det sol ser man Stockholms bästa sidor. Båtar av alla slag glider förbi nedanför fönstren. Salen är stor, luftig och ljus och ofta full av gäster, men trots detta är ljudnivån lagom hög. På sommaren kan man sitta på balkongen utanför med sol till eftermiddagen.

 

Lunchmaten kostar från 65:- och uppåt, ofta finns 3-5 rätter att välja mellan. Det är svårt att välja, alla är av det spännande slaget. Trots att man serverar många hundra gäster mat vid disk är den inte sönderkokt eller kvalmig. Färska kryddor och egengjorda såser, friska råvaror och lätt kokta eller råa finstrimlade grönsaker läggs upp som konstverk av snabb personal. Alltid fisk och vegetariskt på menyn. Dryck, bröd, sallad och kaffe ingår. Bröden är hemmabakade och i olika sorter.

 

Råseglarhuset - bra handelsbodar för oss båtägare, 33 min (ej mat, men mums för båtarna)

När du ändå är på Skeppsholmen.... kan du besöka stans trevligaste båtprylhus - Råseglarhuset. Fråga dig fram om du inte hittar, huset är ett av de gula i backen som ligger nära vattnet och Skeppsbron till på Norra Brobacken. På nedre plan köper du tågvirke av alla slag av Pille Repmakare som varit här sedan urminnes tider. På övre plan kan du köpa begagnade båtprylar – från gigantiska ankare till små lanternor - i butiken Tackel och Tåg. På andra sidan nya båtprylar av god kvalitet; bra båtfärger, karbinhakar, mässinglampor, krokar, linolja, och allt möjligt av Pierre på Segelshopen.

Många tror det är dyrt att handla här. Faktum är att de mer kända båtvaruhusen har högre priser på såväl tamp, karbinhakar och andra

båttillbehör. Däremot säljs här också material av hög kvalitet till större skutor som inte finns i de andra handlarna, och de är per definition dyra. I trapphuset mellan de små men välsorterade affärerna kan man njuta av en anslagstavla där Stockholms finaste träbåtar utlyses till salu.

 

*****Restaurang Telegraf, Telegrafberget Saltsjö- Boo, 40 min

Högt rekommenderad av många på Tranholmen, liksom av andra som båtbesökt stället. Kör förbi Limpholmarna, passera Skurusundet och kör så nära Nackalandet så att du ser tegelbyggnaden mitt emot Brevvik på Lidingösidan. Där finns en skylt ”Brygga 200 m” med pil ut från stan, men det lilla hålet bakom piren med stora stålfartyget är svårt att hitta. Här knixar man iallafall sig in och lägger till på gästplatser.

 

Här äter man inomhus i en liten och pietetsfullt renoverad gammal fabrikslokal eller ute på stor altan med utsikt över Stockholms livliga sjöfart. Inredningen är gedigen och stället har en bra sjölkultur med låneflytvästar till barnen och tända oljelampor sommar som vinter. Firar man någons födelsedag här kan man få bordet fint dekorerat med ballonger och serpentiner. Maten är suveränt god och personalen skapar personlig och god stämning.

 

Att boka bord per mail går bra. Här är deras hemsida.

 

***** Magasinet i Waxholm, 60 min

Mitt personliga favoritställe i Waxholm ligger uppe på på Fiskaregatan mitt emot Kastellet. Tilläggningsplats är till exempel vid bensinmacken rakt nedanför. Det går att komma överens med mackägarna under tider då det inte är rusning på tankarna.

 

Restaurangen ligger en trappa upp ovanför en gammal smedja som nu är möbel- och designaffär. Interiören är lite lustig med skeva tak, pärlspont och små fönster. Det är nymålat och rent, ljust och alltid tända stearinljus. Kastellet ser man genom fönstren.

Hit kommer man för den personliga stämningen och den urgoda maten; lunch eller middag. Menyn består av trendriktig och tidlös, modern husmanskost med anor från 1600-tal. Flera varma brödsorter, vacker lunchbuffé med soppa, två varma rätter och sallad, kaffe och bröd för 65 spänn. Allt är utsökt vällagat och personalen vill gärna att man berättar både om den och Tranholmen. Här kan man mysa en god stund till middagen och notan blir ändå bara halvsvindyr...

 

Till Waxholm kör man med sjökort och kompass. Det är inte långt (12 sjömil skulle jag tro) och inte svårt att navigera. Går färden som planerat behöver man inte titta i kortet många gånger.

Se deras hemsida.

 

 

***** Ulriksdals Trädgårdscafé, 40 min

Mycket mer än ett café, här äter man stans godaste lunchbuffé i växthusen eller strax utanför.

 

Kör in i Edsviken, dvs förbi Bockholmen, Hamnkrogen och under broarna. Norrviken är enkel att navigera i, här är det ”pinnat” med rött och grönt och hastigheten begränsad till 7 knop. På babords sida ser du snart Ulriksdals slott och kan välja att lägga till vid strand eller vid självaste slottstrappan om du vågar.

 

Promenera upp förbi slottet och håll till höger i slottsparken. Du går förbi ett litet café som har sommaröppet, men är du sugen på rejäla bakverk eller lunch fortsätter du stigarna till höger. Efter ca 400 m är du framme vid växthusen, som ligger i anslutning till Rappnes/Ulriksdals Slottsträdgårdar.

 

Kommer du innan 14.00 serveras en diger vegetarisk lunchbuffé. Till ca 16 kan man fika och ta smörgåsar. Atmosfären i växthuset är trevlig och aldrig het, genom väggarna ser man tusentals blommande plantor som dras upp för tillfället. Har du aldrig sett 10 000 pelargonior, Santa Paulia eller annat på en och samma gång är besöket värt bara det.

 

Toan har litet barnskötbord och barnstolar vinglar överallt i växthuset, så nog är det barnvänligt alltid. Hemsidan finns under länken trägårdscafé på www.rappne.nu.

 

 

**** Bockholmens hav och restaurang, 7 min

Nära och med fin utsikt över Tranholmen ligger den nyrenoverade Bockholmens restaurang.

 

Från Tranholmssundet kör man mot bensinmacken som ligger i inloppet av Ålkistan. Restaurangen ligger på samma halvö, en gul villa med strandbar och en bra gästbrygga nedanför.

 

Gamla båtklubbsvillan har renoverats med stor omsorg och utemiljöerna vidgats så att det finns många trevliga ställen att sitta vid. Stället ger lite medelhavskänsla av det lyxigare slaget. Passar för både gamla mormor, kollegor och ögrannar även om man kanske byter om från blåstället innan man tar sig hit. I huvudsak har de öppet halva året, men det är värt att titta in på hemsidan för att se om de som år 2004 gör undantag och har öppet även i november och för julbord.

 

Helgkvällar på sommaren bör man boka bord om man vill ha säker plats, likadant om man vill sitta inne. Andra säsongen 2004 hade de fått snurr på organisationen så att väntetiden på maten blev hygglig. Personligen tyckte jag att maten också första säsongen var värd att vänta på. Lätt, modern mat med medelhavstouch. Ganska dyr men en varm festlig sommarkväll är den prisvärd. Pålitligt ställe om man har långväga gäster som man vill bjuda på en restaurangkväll av det ovanligare slaget, eller om man vill ha fest och hyra in sig på ställets stora tält.

Se hemsidan.

 

 

****Ulriksdals Värdshus i Edsviken, 25 min

Ligger ca 20-25 minuter från Tranholmen om man håller hastighetsbegränsningarna i Edsviken. När man kör förbi gamla Stocksundsbrons pelare bör noteras att två nya prickar kommit upp som man ska köra emellan. Under broarna kan man köra mellan de vattenstrålar som skvalar ned en våt dag från vägen. Därefter är det utprickat med röda och gröna sjömärken (röda hålles om babord på vägen dit).

Slottet tornar upp sig i gult på babords landsida och där i krokarna finns flera bra sandstränder att göra strandhugg på. Träd växer nära så att man kan kätta fast båten. Man kan också köra runt slottet och lägga till på andra sidan som är närmre Värdshuset, men där är det mer långgrunt.

 

Sedan promenerar man rätt upp för backen till värdshuset. Det är väl skyltat. Värdshuset har gamla anor och idag ger man konstnärlig touche på stället i mycket smaklig stil. Det står alltid intressanta naturföremål på de vita bordsdukarna, och till jul lite lagom mycket och sirliga granruskdekorationer på pelarna. Här är det ljust, fridfullt och behagligt, trots att man måste svida om en aning för att passa in. I garderoben har de plats för stora sjöställ, och eftersom man betalar behöver man inte skämmas för att man vill att familjens fem flytvästar gärna får hänga på samma galge.

 

Till jul hängs stora färggranna paket och tomtar i träden utanför fönstren. I trädgården står julbockar av gran. Värt ett besök både med och utan mat bara för att titta.

 

Maten är sagolikt god, vacker och svindyr. När man krängt av sig sjökläderna blir man behandlad som en prins. Man kan beställa i stort sett vad som helst; honung till téet, extra sås eller potatis, mer eller mindre av det ena eller det andra. Att bara ta en kaffe går också bra. Här sparas inte på saffranet i såserna, och allt är mycket vackert och intressant upplagt. Till och med barnmaten läggs i sirliga formationer. Bra ställe för romantiska tillfällen och när mormor fyller 70. Se deras hemsida.

 

Typisk desserträtt på Ulriksdals Värdshus.

 

 

**** Lidingöbro Värdshus på Ladugårdsgärdet mellan Loudden och Kaknäs, 20 min

Kör under Lidingöbron österut, följ styrbordslandet på lagom avstånd. När skogen på Djurgården tar vid från industriområdet börjar du närma dig ett pampigt utsträckt trähus i gult. Härifrån gick förr bron över till Lidingö och det gamla brofästet skymtar än. Lägg till vid bryggan nedanför.

På sommaren sitter man ute på ett stort område framför huset under infravärme och filtar. Inne är det vad jag minns ganska sirligt fint med vita tygdukar. Perfekt ställe att ta med morföräldrarna på. Barnen kan springa runt på stora områden utan flytväst. Sitter man ute är det helt OK med sjökläder, inne bör man nog ta av dem. Maten är god och trendriktig, och här finns också husmanskost. Priserna hyfsade. Stämningen är ofta god, glad och livlig utomhus – många Djurgårdsälskare firar bemärkelsedagar här och ofta ser man personalen i skrattiga samtal med gästerna. Egen hemsida.

 

*** Cedergrenska Tornet, Stocksund

Det här är inget ställe man oplanerat hoppar in på även om det lär finnas öppna luncher. Framför allt bokar man bord och går med i tornets ”sittningar”. När man väl bokat, kommit upp i tornet och sett sig omkring är det en spännande miljö. Skyltar liksom guider berättar stolt om tornets mystiska historia. På takterassen kan man njuta av att se Tranholmen uppifrån.

Maten är av mycket hög kvalitet och hemlagad. Julborden är fantastiska med bland annat 20 sorters egenlagrad sill och otaliga fisk- och kötträtter.Perfekt ställe alla årstider för större sällskap. Maten, miljön och stämningen är helt klart femstjärniga, men bristen på tilläggningsplats och förbokningskravet drar ned betyget…

Ett ställe värt att spana in då de har öppna lunchtider och det finns utrymme för att bara hoppa in på tu man hand. Se hemsida.

 

***Gamla Orangeriet, Bergianska Trädgården (gula huset), 38 min

Kör in i Brunnsviken, styr babord efter det trånga sundet, in mot den låga klippan babord om den höga udden med hål i berget. Där finns en vassrugg man kan köra in i och lägga till vid med träd på lagom avstånd för kättingen. Promenera upp genom japanska parken, tag till höger i Bergianska Trädgården och in genom granhäcken. Där ligger det gula gamla växthuset mitt i grönsaksodlingar och rosor. Här råder Medelhavsstämning och lunchmaten är av det lättare slaget.

Länk till Bergianska med info om Orangeriet här.

 

*** Limpholmarna, 10 min

För dig som medtar egen matsäck. Dessa öar är två och ligger mitt emot Germaniaviken i Djursholm. Du kör upp mot Djursholm alltså, förbi Sveaviken, Samsöviken och Gamla Djursholm (udden med tegelhuset). De två öarna är de som möter först i nordost. Det enda att se upp för är gröna pricken utanför Gamla Djursholm, innanför är det grunt. Den ostligaste (högraste) ön är den man kan ha fina picknickar på. Observeras bör att dessa är naturskyddade öar. Inga eldar får göras upp eller skräp lämnas.

 

Lägg till vid Norra spetsen, upp mellan stenarna, eller lägg till för ankare mot östra sidans klippor. Liten strand på sydvästra sidan, klippor på östra. Stor äng i mitten kantad av gamla knotiga tallar som bjuder lä åt flesta vindar.

 

Här campar Danderyds scouter på sommaren, och dricks många koppar choklad under skridskofärder på vintern. Barndomsställe med äventyrskänsla för mången Djursholmare. Tyvärr lär sig en hel del ungar hur man gör upp eld här också (naturlitgvis är det inte Tranholmsbarnen). Naturö där barnen kan springa utan flytväst mitt på ön, och transka i stenstrandkanten. Stora barn kan hoppa från några av klipporna på norra sidan, efter att vuxna kollat exakta djupet där hoppen ska ske. Djupen varierar.

 

Möjlig picknickmat för Limpholmarna?

 

*** Ropstens Shellmack, 12 min

Tre stjärnor för bullarna man kan inmundiga innan färden hemåt! Och för att de har öppet till 24.00.

Har man inte båtplats i SS Vega kan man lägga sig tillfälligt under Lidingöbron; antingen mellan järnvägsbrofästet (med aktertampen) och lilla trätrappen som går upp till järnvägsspåren (med förtampen), eller längs betongkajen under bilbron. Lås väl, lämna inga lösa prylar kvar. Har ni flera båtar i hushållet, välj den minst åtråvärda.

 

Runt ett litet ståbord kan man ta sig ett snack med taxichaffisar, långtradargrabbar, poliser och andra besökare. Stämningen i macken är god trots läget mitt i parkeringsöknen. Personalen uppskattar Tranholmare och kommer man sent kan man få bullar och bröd som ska slängas. Stället bör besökas för bullarna. Personalen satsar nämligen på dem medan bilkunderna grubblar över vilken olja de ska köpa och hur man byter lampor på bilen. Det är halvfärdiga standardbullar som gräddas på macken, men dessa massproducerade industribullar är bra här. Får du oväntade gäster till ön är detta vårt närmaste nattöppna konditori. En vinterdag innan färd hem ger bullen med pecanöt just det kaloritillskott en Tranholmare behöver. Det som fastnar på fingrarna kan med fördel strykas på kinderna för att förhindra förfrysning. Kaffet smakar dessutom mycket bra, bryggs i stor maskin utan att stå till sig. Har man besökt macken några gånger med flytvästen på får man låna kvällstidning att läsa under bullätandet. Gillar man korv som rullats några timmar kan man äta Långtradarmenyn som består av rullkorv med mos och gurksmet nedsköljt med Cola.

 

Särskilt öbarnvänlig är macken inte - godis dignar på höjder av 50 cm från golvet. Dessutom är det inget roligt att förklara varför det inte är doktorer som tappat sprutor på parkeringen utanför. Kanylerna kommer från grannarna som bor i bilar på infartsparkeringen vid Värmeverket.

 

*** Ekuddens bensinmack, 7 min

Ekuddens mackfik ligger norrut på Djursholmslandet. Ekudden är den som sticker ut efter den djupa Sveaviken. Från Tranholmens norra sida syns flaggan uppe när fiket är öppet från tidig vår till sen höst, normalt alla dagar till 20.00 och helger på hösten. Egen brygga samt bojplatser att lägga till vid. Storholmsbåten lägger till här, och för Tranholmsbarnen kan detta bli det första ställe de åker till själva – med egna båten eller passagerarbåten.

 

"Mack-Anders" föräldrar har drivit stället sedan 1962 och sedan Anders tog över har restaurangdelen byggts ut. Man sitter på stolar på den längsgående bryggan, uppe på kajen eller i bra vindskydd bakom plexiglas på terassen. Sol över vattnet till efermiddagen på sommaren, sällan blåsigt. Regnar det dukar Anders upp under lilla taket utanför köket där man sitter imtimt med de gäster som inte springer hem. Alltid liv och rörelse eftersom Värtans mest exklusiva båtar tankar här, och en hel del av de roliga Djursholmsborna kommer hit landvägen. Här kan man se omskriva båtar som Attala, Alba II och kungens båt tanka fullt, eller förre SAS-chefens familj packa en av sina yachter innan semestern. Kommer inte de, har Anders själv alltid något spännande att berätta.

 

Luncherna består av rostbiff, pajer eller smörgås. För att vara micrat är det bra. Bakverken är snäppet vassare. Om man som jag tycker att en klick sprejgrädde med båtutsikt kan vara spännande är detta närmaste fikaställe nummer ett. Ca 50:- för en pajlunch med färsk sallad och tomat, 25:- för ett bakverk.

 

Småbarnen samlas i sandlådan med alla leksakerna medan de större kan mata den tama ekorren eller det kajpar som varje dag städar bryggorna rena från paj- och tårtsmul.

 

*** Restaurang ”J”, Gåshaga på Lidingö, 50 min

Här låg förut ett varv där man utöver att lägga upp båten eller få en tillverkad, också kunde köpa alla möjliga skrotfärdiga båtar. Nu är den grova varvsmiljön omvandlad till supermodernistiskt havspalats. Piren med den upplysta fontänen är värd besöket. ”Tjusigt, pampigt och helt trendriktigt” säger Tranholmsborna, däribland Victoria Tarré. ”Bra paraplydrinkställe och för representation. Mer skärgårdskänsla än i Nacka” meddelar Camilla Flink på Tranholmen. Säkert är det svindyrt och absolut värt sitt pris att åka dit.

 

Om du inte känner vattnen väl rekommenderas sjökort, särskilt för hemfärden som kan vara mörk. Man lurar sig på att det i första anblicken ser lätt ut att ”hitta dit”. På vägen kan mycket hända som gör att man måste ändra sin rutt. Faller dimman eller mörkret måste du kunna köra hem en annan väg än raka spåret. Händer det dig, din båt eller annan båt något måste du kunna agera fritt. Då ska sjökortet finnas tiill hands. Principen är att du kör under Lidingöbron, följer Lidingölandet i Halvkakssundet, förbi Brevik, Käppala och in i Gåshaga. Se deras hemsida

 

Förbered dig för den mörkare och kallare färden hem efter krogbesöket!

 

*** Millesgården, Lidingö, 15 min

Om du kör mot stan, välj att köra under bron åt babord till (det är lågt, men med de 5 knop som gäller under bron klarar du det). Titta upp till vänster på Lidingö strax efter brofästet, över muren. Där flyger Carl Milles skulpturer. Den mest kända Poseidon syns tydligt mot himlen från sjön. Utställningsgården däruppe har också ett litet fik. Solen gassar på sommaren och man har bra utsikt därifrån. På vintern sitter man i glashus framför öppen brasa och sörplar soppa. Om jag skulle lägga till i närheten skulle det en guppig och trafikerad dag inte bli vid klipporna borton bron, där är det stenigt och svårt att dra upp båten. Stranden hitom bron är lättare. Fan vet var man kan kätta fast båten dock. Hemsida.

 

Djursholms Centrums steakhouse (under alla stjärnors kritik)

 

*** Tvillingarnas Sjökrog, Strandvägen, 35 min

En populär sommarrestaurang där man köar och sitter trångt på pontoner. Mysigt är det iallafall, särskilt den gång man får bord utan att behöva vänta en timme. Knappast något för större sällskap om man kommer kvällstid – det finns oftast inte plats. Ett stort plus för denna krog är att man får lägga till vid pontonerna. Läget är också härligt med utsikten längs Strandvägens skutkaj. Maten har hyfsade priser och här är det fisk och skaldjur som gäller i första hand. Annars kan man bara ta en öl.

Vägen dit är genom Djurgårdsbrunnskanalen, se Moderna Muséets restaurang. Här är Tvillingarnas hemsida.

 

** Restaurang ”J”, Nacka Strand, 40 min

Lika trendriktig som den låter. Namnet kommer från en mätregel i America’s Cup som benämndes J. Hit går man helst i senaste sjöställssviden. Men innan besöket bokar man bord, iallafall om man tänker sig att komma hit en fredag eller lördag - halva stan åker hit. Miljön är exklusiv med stensättningen utanför som man sitter på under sommaren. Här finns också ett utekök. Inne lagas maten i öppet kök av en hel hoper kockar. Här serveras moderiktig mat i moderiktig miljö och det smakar riktigt gott. Livligt och trivsam stämning är det, både ute och inne. Ca 20 gästplatser finns på egna bryggor nedanför och det skapar skärgådslik Sandhamnskänsla. Det är inte bara vi skruttmotorister som båtfärdar dit. Här lägger också seglare till innan de glassar vidare mot de vida vattnen.

 

Vi kör dit raka spåret. Under Lidingöbron i 5 knop, full fräs mellan Lidingö och Hjorthagens cisterner, förbi Fjäderholmarna med sikte på vattenfontänen där restaurangen ligger. Sjömärkena på vägen markerar inga grund som småbåtar måste ta hänsyn till, men de är lätta att damma in i när det är mörkt. Dessutom är vattnen här Stockholms mest olyckdrabbade. Oljepiren som sticker ut på styrbords sida på vägen dit syns illa i dålig sikt. I vattnen är det ofta tät trafik natt som dag och många Waxholmsbåtar av olika slag kör fram och åter. Det är ojämna svall på hela fjärden. Inte sällan måste man stanna för att hjälpa någon som fått problem. Att köra egen båt dit om man tänkt sig att spänna av med ett antal öl är inte att rekommendera. Maten och miljön hade varit värda fler stjärnor, men jag gillar inte båtfärden hit med svall i alla riktningar och onyktra trafikanter runtomkring. Se deras hemsida.

 

**Lilla marknaden vid Ropstens tunnelbana, 13 min

Sommaröppet litet marknadsstånd med blomster, frukt och bär. Förvånansvärt billiga priser. Visserligen så långt från ekologiskt grönt man kan komma (avgaskryddningen från vägarna omkring tillkommer ju), men det är härligt att kunna köpa jordgubbar, färska fikon och en blomma så lätt och billigt till den väntande mannen på holmen. Här är det hämtfrukt som gäller, man njuter knappast att äta den på bussbänken.

 

**** Djursholms pizza babord, 17 min – ny sedan sensommar 2004!

Så heter den naturlitgvis inte, man minns ju sällan pizzerior för namnet. Denna ligger på Djursholms torgs babordssida när du promenerar upp från Samsöviken. I denna lilla vik finns det nästan alltid lediga platser för en kortare tilläggning. Om det är sommartid kan den lilla fasta träbryggan i vikens mitt användas.

 

Till denna kommer du genom färd norrut, längs Djursholomslandet. Samsöviken är den längst bort innan udden Gamla Djursholm med stora röda tegelvillan. Det ser ut att vara en enkel match att köra in här, och många förstagångsbesökare smäller i ordentligt vid inloppet. För att undvika det spanar du först in de två små öarna som utgör inloppet. De heter Samsö och Vågaskär, men det känner ingen till. Den norra ön med gula villan kallas Abbahuset för att Björn Ulvéus bor där. I inoppet står en 5-knopsskylt på ett grund. Du ska ha den på babords sida när du kör in. Ibland ligger här en grön och röda bojar som man kan ta hjälp av istället för sjömärkena som fanns här förr. Där det är som bredast i sundet (babord om skylten) är det grunt och stenigt hela vägen. Men inte nog med det...

Rätt utanför skylten mot Värtan till på ett avstånd av ca 15 meter finns grunda undervattensstenar som sällan syns. Du måste alltså runda märket på gott avstånd och köra nära Abbahusets ö. Tro bara inte att du kan köra hur som helst sedan. Inne i viken möter nya utmaningar....

Rätt utanför Abbahusets pontonbrygga ligger en stor grund sten ca 10 meter ut. Kör därför in i viken och om du ska styrbord, håll ut från bryggan. Lägg märke till att kajen styrbord in i viken (särskilt vid boj nr 7) har några förrädiskt grunda stenar som inte syns förrän du kört på dem... Bäst är att parkera rätt in i viken, här finns enliten träbrygga som är allmän. Hela viken är förresten rätt grund, ca 1 meter.

 

Ja också så var det pizzerian ja. Den är numerad delad i två restauranger, en pizzeria och en grekisk restaurang. Pizzerian satsar på lyxpizzor med mozzarellaost rakt genom hela menyn, färska råvaror och bra kryddning. Här rinner det aldrig vatten om pizzorna och bröden är tunna. Mysig inredning med stearinljus på ekborden. Gillar man pizzorna i Hjorthagen (Bambina) så älskar man dessa.

 

x Djursholms Pizza styrbord, 17 min

Så heter den naturligtvis inte heller, denna i särklass sluskiga pizzeria på Djursholms torg som ligger till höger från vattnet sett. Det upphör aldrig att förvåna att det mitt i finaste förorten kan finnas ett sånt inpyrt, stinkande ställe med så embarmligt dålig mat. Enda fördelen är att barnen kan få slabba hur de vill. Det märks ingen skillnad. För oss vuxna blir det överkorsad stjärna.

 

***Bambina Pizza i Hjorthagen, 15 min

Artemisgatan 1 uppe i Hjorthagen. Ringer man innan man sticker har man en varm pizza hemma på 20-25 minuter. Tel 08-664 55 07.

 

Den mest erfarne besökaren Anders Pihl på Tranholmen skriver ”Ett riktigt kultställe i kategorin kvarterssylta. Östra citys bästa pizzor (hinns hem i frasigt skick) samt billig öl med tillhörande original. 8 minuter promenad från SS Vega dit och 5 tillbaka (det är uppför dit och nedför hem). Klädsel verkar vara OK av alla sorter samt tycks vara öppet jämt.” Han ger också följande tips: Om du är på ön, ring pizzerian på tel. 6645507 och beställ. Tag båten och lägg till i SS Vega eller under någon av Lidingöbroarna. Promenera upp från Ropstens bussar så här: ”Det finns en trevlig naturstig med ömsom fungerande belysning som startar precis vid övergångsstället där bussarna svänger in till parkeringen. En bra uppmjukning med backen uppför med omväxlande trappor och lutande stig. Därav skillnaden i tid till respektive från stället. Denna backe slutar uppe vid lekplatsen som har Stockholm vackraste utsikt (över Tranholmen). Därifrån ett kort skutt på lokalgatan fram till "the hot spot". Bambina Pizza alltså.

Man kan också gena genom tunnelbanan om man hellre vill se t-banemiljö. Då kommer man upp på Artemisgatan och korsar den för att nå pizzerian.

 

Vill man sitta där finns en uteservering där man på eftermiddagen har bra koll på kommersen och folket i Hjorthagen och där man kan lapa den värmande kvällssolen i cigarettångorna. Många roliga besökare som har detta som sitt andra vardagsrum. Under träden mellan trottoarstenarna planterar folk sina finaste rabattblomster. Husdjuren följer ofta med, bland annat en liten minigris som också gillar pizza. Öl och vin finns.

 

** Kaknästornet 28:e våningen, 40 min

Kan för mitt liv inte minnas var jag lade till är jag en gång båtåkte hit. Antagligen var det vid Lidingöbro Värdshus brygga (se vägbeskrivning dit) och promenad upp. Ett bra alternativ om Lidingöbros Värdshus har stängt när man tagit sig dit. Kaknäsrestaurangen ligger med vid utsikt över hela stan. I övrigt är lokalen urtrist. Man blir förvånad när maten kommer, den är god. Halvdyr matsedel.

Öppettider finns här.

 

** Stallmästaregården, 25 min

Två stjärnor på grund av känslan att man måste klä om innan man stiger in till garderoben.

Åk in i Brunnsviken, följ babordslandet och kör längst in i viken. I hela Brunnsviken är det fartbegränsning sju knop där det inte skyltas om fem. Bryggor finns lite varstans, bland annat en liten på styrbordslandet som kan nyttjas om inte lilla passagerarbåten går (turlista finns på bryggan). Stället dit man kan bjuda såväl innestadsgäster som utländska besökare.

 

Färden dit är fin, särskilt på hösten när träden speglar sig i vattnet, och i Brunnsviken är det så gott som alltid vågfritt även blåsiga dagar. På restaurnangen bör man ha finkläder innanför sjökläderna. Maten är svindyr middagstid, kanske bättre på luncherna. Menyn brukar vara allt ifrån svensk finlagad husmanskost till svensk lyxmat med ostron. Se deras hemsida.

 

** Af Chapman, 40 min

Den stolta tremastaren vid Skeppsholmens västra kaj. Här kan man både äta lunch och ta en fika. Matens kvalitet kan man glömma, här är det miljön och utsikten som gäller. På sommaren sitter man på däck och tar sig en pratstund med vandrarhemsgästerna. Miljön vore värd fem stjärnor, men här har tagits hänsyn också till maten. Lägger till gör man naturlitgvis invid skeppet om man är en av Värtans sjömän. Se mer info här.

 

* Bockholmens bensinmack, 5 min

Från Tranholmssundets sydvästra ände syns flaggan uppe när macken är öppen, från vår till tidig höst. Till Bockholmen kör du västerut. Egen brygga, inget gnäll om man ligger en stund.

Sommaren 2001 hade macken nya ägare/arrendatorer. Trevliga unga grabbar som höll i stort sett samma sortiment som de förra: Ett par båtar att hyra, lite båtprylar att köpa liksom drickor, tidningar, tobak, glass, godis, kokt korv (jag överlevde 3 st) och några gamla inköpta bakverk samt kaffe från termos. Nästa sommar ska man utöka bullsortimentet, det blir värt ett besök.

Här sitter man med fikat direkt på bensinmacksbryggan eller hellre på träterrassen på klippan bakom där solen gassar skönt och det närapå aldrig blåser. Lilla skogen bakom gör det värt att ta en kaffe med (egenditsläpad) bulla, en liten promenad med buskkissning och sedan hem igen. Bra ställe för tidningsläsning - lagom mycket händer runt omkring. Barnen kan spatsera utan flytväst på terrassen, här finns ett räcke runt om. Fikasugna föräldrar tar med sig en tamp och spärrar av ingången för att förlänga sin lugna stund ytterligare.

 

* Kanotfiket i Djurgårdsbrunnskanalen, 25 min

Passera under Lidingöbron, kör med lagom avstånd längs styrbordslandet och när du efter båthamnen på styrbordslandet skymtar den gröna och röda pricken utanför Djurgårdsbrunnskanalens mynning - sakta farten till de påbjudna fem knopen och glid in mellan prickarna mot en vacker huvudstads centrum!

Kanalen kantas av en markant allé, och du glider i takt med många joggare på stigarna invid kanalkanterna. Några sevärda trähus på styrbordssidan, och sedan ett i ljusgrönt trähus skiftande i blått (eller liknande) strax intill vattnet. Här finns en låg flytbrygga med kanotuthyrning, som du kan lägga till vid. Stick tamparna genom bäringslisten på bryggan som inte har andra förtöjningsfästen.

Fikets plats i huset varierar; ibland är den i masthuset, ibland i klubblokalen längst upp och ibland står de utomhus. Sitter gör man på bänkar med eltrummor invid vattnet, eller på bryggan. Regnar det flyttar man in stolarna i mastskjulet. Vad man äter och dricker här glömmer man fort - det är utsikten, paddlarna och de pausande Djurgårdspromenerarna man minns. Tidning går bra att läsa här också, och hyfsat barnvänligt måste man nog säga att det är även om barnen måste kunna roa sig utan färdiga lekställningar. Glass finns.

 

* Växthuset (Edvard Andersons växthus), Bergianska trädgården, 35 min

Hit går man varken för kvaliteten på fikat eller miljön. Snarare använder man fiket för att pusta ut efter tunga inköp på Växus, eller för att man behöver toaletterna efter en promenad i Bergianska Trädgården. Växthusets lilla fik ligger i det stora glasade växthuset. Genom fikets glasväggar skymtar växthusets tropiska djungel. Fiket är litet och trångt och ligger i hallen mellan växthuset och ingången till det, och man trängs med dem som passerar in och ut. En kall dag är det dragigt. Barn kan säkert roa sig med att kleta mönster på fönstren.

Finns med i länk här.

 

Stora Skuggans Wärdshus, 17 min

Lägg till i Lilla Skuggan eller intill, knalla upp Lilla Skuggans Väg och sedan Stora Skuggans Väg till en stor röd träkåk med terass.

Ingen stjärna för priserna. Ofta måste man boka bord. Säkert är maten ändå god. Hemsida.

 

x Lidingö Bensinmack, Islinge

Här ska man tanka bensin, inte äta dygnsrullad korv. Macken har den billigaste bensinen med pump vid vattnet i området. Ligger i Islingeviken strax söder om Lidingövarvet. Bensinen är femstjärnig, korven får ett kors.

 

x Djursholms Centrums Steakhouse

Minns inte om den heter riktigt så här, men den ligger på styrbords sida på Djursholms torg nära ICA. Hit tar man sig via Samsöviken, se ”Djursholms Pizza babord”.

Gillar man frysta köttmassor som fräses upp på stekhäll är detta stället. Gillar man kaffe bör man ha med sig i termos. Även om man färdas femtio sjömil med termosen kommer det kaffet smaka pinfärskt i jämförelse med det som serveras här. Som litet plus kan sägas att när kaffet blivit över ett dygn gammalt på plattan, brukar ägaren bjuda på en gratiskopp. Överkorsad stjärna i alla fall.

 

x Ropstens korvkiosk vid tunnelbanan, 13 min

Har man inte båtplats i SS Vega kan man lägga sig tillfälligt under Lidingöbron; antingen mellan järnvägsbrofästet och lilla trätrappen upp till järnvägsspåren, eller längs kajen under bilbron. Lås väl, lämna inga lösa prylar kvar. Har ni flera båtar i hushållet, välj den minst åtråvärda.

Gillar man korv, frysta hamburgare som steks upp, pulvermos och flipperspel är detta det närmaste stället. En varm pucko kan man få för ca 15 spänn innan överfarten hem till ön. Man kan lämna barnens kladd kvar på de fasta bänkarna och borden inne i kiosken - det gör ingen skillnad. Ingen stjärna, här blir det stjärnfall.

 

 

Ställen jag inte besökt eller inte minns något av:

 

 

Villa Källhagen, Djurgårdsbrunnskanalen nära Kungliga hamnen, 40 min

Rekommenderad av Eva Bluhme på Edsholmen: ”De har en fantastisk härlig lobby med öppen brasa där man kan sitta och ta endast en kaffe eller en hel måltid om så önskas. På sommaren kan man välja att sitta både inne eller ute.” Se deras hemsida

 

Trädgårdsvillan i Brunnsviken, 23 min

Frescati Hagväg 7. Kör in i Brunnsviken under lilla bron, runda bergianska Trädgårdens udde, kör ned mot och passera Brunnsvikens strandbad och gör ett strandhugg vid Frescati Hagväg. Promenera upp ca 5 min. Enligt hemsidan har de öppet nu på vintern från kl 11-22. Hemsida.

 

Fjäderholmarnas krog & matmagasin, 25 min

Se vägbeskrivning under Fjäderholmarnas räkrökeri. Egen brygga. Ingen kvällssol. Detta är den mest välkända restaurangen på denna holme. Finare ställe som jag inte minns. Kan någon som varit där på senare år ge en beskrivning? Se också deras hemsida.

 

Foresta, Lidingö 15 min

Ligger som en gul pärla på höjden vid Lidingöbrons fäste. Här har jag inte ätit på många år. Om jag skulle lägga till i närheten skulle det en guppig och trafikerad dag inte bli vid klipporna borton bron, där är det stenigt och svårt att dra upp båten. Stranden hitom bron är lättare. Fan vet var man kan kätta fast båten dock. Promenad blir det hur man än gör, och mest uppåt blir det.

 

 

 

Bästa måltiderna med godaste maten och härligaste stämningen finns ändå hos

vännerna. Här hemma hos Eva och Per på Tranholmen 132!

 

 

Meddela dina erfarenheter av att att besöka Storstockholms krogar med egen båt!

Mer inspiration för Stockholms krogliv finns här.

 

Text och foto Cilla Lundström

November 2001