Syskonutredning efter fem månader

 

En familj i Sverige har fått muntligt löfte om att starta sin syskonutredning fem månader efter att första barnet adopterades. Utredaren tolkade inte NIAs riktlinje om ett år som att det måste hindra utredningen från att påbörjas.

 

Allt fler kommuner gör nu den tolkningen av NIAs riktlinjer, och litar till sin egen bedömningsförmåga.

 

Eftersom en utredning om syskon går snabbare menade socialsekreteraren att utredningen skulle kunna vara klar inom en månad. Om detta muntliga löfte hålls och paret får godkänt har föräldrarna sitt medgivande efter dryga sex månader. Därefter kan de påbörja arbetet med själva adoptionen.

 

Start för en utredning om ett andra adoptivbarn behöver inte vänta till den dag då första barnet varit ett år i familjen, även om detta är många utredares inställning. Om föräldrarna anser att första barnet knutit an väl och gör utredarna medvetna om att detta första år kommer att förflyta under utredningens gång, eller helt säkert innan andra adoptionen sker, kan utredningen starta efter första uppföljningsbesöket.

 

Om kommunen håller detta löfte hamnar den på tipssidans Gröna Lista direkt. Det är fånigt att tolka NIAs riktlinje om ett år som att utredarna inte får starta sitt jobb och göra sin egen bedömning!

__________________oktober 2000___________________

Kommentera                                                      Tillbaka

 

 


OX Free Counter
OX Free Counter